torsdag 17. oktober 2013

Jeg tenker nok du skjønner det sjøl - Jon Gangdal


 
Forlagets omtale - fra Kagge Forlag AS:
 
 
En viktig bok om å bry seg

Christoffer Kihle Gjerstad ble bare åtte år. Først fire år senere ble stefaren dømt for å ha påført gutten skadene han døde av. Moren er fremdeles under politietterforskning for medvirkning.
 
Hva får voksne til å mishandle et barn til døde? Og hva gjør at verken den nærmeste familien, skolen, helsevesenet, politiet eller andre offentlige instanser skjønner hva som skjer – før det er for sent?
 
«Jeg tenker nok du skjønner det sjøl», svarte Christoffer alltid når han ble spurt hvor alle skadene kom fra. Det vil du også gjøre når du har lest denne boka.
 
 
 
*
 
 
Dette er en ufattelig tragedie som dessverre er fra virkeligheten.

Jeg er ikke i stand til å fullt ut fatte hvordan de etterlatte har opplevd dette, men Gangdal har gjort en god jobb med å prøve å få oss andre til å forstå – om så bare en brøkdel – hvordan de opplevde dødsfallet til Christoffer.

Noe av det som skremmer meg aller mest er hvordan behandlerne fra Bupa – Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling – bare kunne skrive ut høyere doser og nye typer medisiner kun basert på telefonsamtaler med moren og stefaren. Burde de ikke hatt Christoffer inne til en nye vurderinger hver gang de foretok endringer i medisineringen av ADHD'en som han ble diagnostisert med?

Jeg ble sjokkert og provosert når jeg leste hvor lett etterforskerne tok på å sikre åstedet etter dødsfallet, og hvor mange ganger saken ble henlagt.
Det som slo meg flere ganger mens jeg leste var: Er det mulig?


Dette er en viktig bok, som jeg håper bidrar til at flere melder fra før det er for seint.
 
Jeg synes det er vanskelig å gi et terningkast til denne boka, men den er som sagt viktig, og jeg gir den terningkast 4
 
 


Du finner boka hos:
 
 
 
 
 
 

4 kommentarer:

 1. Virkelig en bok som gir et dypt inntrykk, det er en veldig sår og ufattelig trist bok å lese. Veldig frustrerende også, når så mange skulle ha faget dette opp. Christoffer holdt det jo ikke skjult at han ikke hadde det bra, men ingen tok tak i det, ufattelig frustrerende å sitte å lese om. Kunne sagt så masse om denne boken, den engasjerer meg. Jeg ønsker ingen barn skal gå å ha det så vondt som Christoffer hadde det, men jeg vet at det er mange barn der ute som har akkurat det, og det er ufattelig trist å tenke på. Håper bare de har ett nettverk som plukker de opp, ansvarlige voksne, så de får det bedre:)

  SvarSlett
 2. Ja, denne boken var sterk. Ufattelig vanskelig å skrive omtale av denne typen bøker - så jeg er glad for at noen gjør det, slik at flest mulig kan få med seg historien. For det er jo sånn at man er nødt til å bry seg, og man kan ikke snu ryggen til og se en annen vei.

  SvarSlett
 3. Ja, dette er den verste boken jeg har lest, og den vanskeligste omtalen å skrive. Håper bare at denne boken bidrar til at flere blir oppdaget og tatt hånd om i tide

  SvarSlett
 4. En viktig bok helt sikkert, men utrolig tøff å lese kan jeg tenke meg :)

  SvarSlett