lørdag 2. november 2013

Midt imellom - Jean KwokForlagets omtale - fra Bazar Forlag:
 
 
Når Kimberly Chang og moren emigrerer fra Hongkong til slummen i Brooklyn, begynner hun raskt et dobbeltliv: skoleflink mønsterelev om dagen, morens hjelpende hånd i tekstilfabrikken i Chinatown på kvelden. Hun gjør sitt ytterste for å skjule den vanskelige sannheten om tilværelsen sin – den eksepsjonelle fattigdommen hun lever i, vekten av familiens fremtid som hviler på hennes skuldre, den hemmelige kjærligheten hun føler for en av guttene på fabrikken, men som ikke deler noen av hennes evner eller ambisjoner. Kimberly befinner seg midt imellom to verdener og lærer seg å sjonglere ikke bare språklig, men også med sine forskjellige roller.

Forfatteren, som selv emigrerte fra Hongkong som barn, forteller en historie om å vokse opp mellom to kulturer, omgitt av et språk og en kultur som man bare delvis forstår. Midt imellom er en rørende og morsom roman om prøvelser og triumfer, hjertesorg og kjærlighet – og om alt som går tapt i oversettelse.
 
 
*
 
 
 
I denne boken blir vi kjent med Kimberly fra hun som 11 åring kommer til New York sammen med moren. Det er tanten som har hjulpet dem fra Hong Kong, og den samme tanten har lovet dem et nytt og komfortabelt liv i USA. Etter bare noen dager i tantens leilighet skaffer tanten dem en elendig leilighet i en rivningstruet bygård i slummen, og en underbetalt jobb i tanten og onkelens klesfabrikk i Chinatown. Det tanten kaller en midlertidig løsning blir hverdagen for Kimberly og moren i mange år. De skylder også tanten  penger etter at hun har hjulpet dem med både billettene og immigrasjonspapirene, noe tanten sørger for å trekke fra i store avdrag på den allerede lave lønnen hver måned.

Heldigvis er Kimberly skoleflink, og hun er ikke eldre enn 11 år før hun bestemmer seg for å skaffe seg en god utdannelse og på den måten redde seg og moren ut av livet i fattigdom.
Språket er i begynnelsen Kimberly's største utfordring på skolen, noe både lærere og medelever lar henne få merke daglig.
 
Likevel klarer Kimberly å hevde seg blant de andre elevene, og hun får snart en god skolevenninne i Anette. Hun holder både fabrikkjobben og hvor hun bor skjult for Anette, for Kimberly finner fort ut at hun ikke vil skille seg ut mer enn hun allerede gjør, samtidig som hun frykter at Anette som kommer fra en velstående familie aldri vil forstå hva fattigdom faktisk er.
 
Mens jeg leste boka tok jeg meg selv i tenke hvor behagelig jeg lever, jeg har vel egentlig aldri opplevd virkelig sult, og heller aldri frosset så ille inne at jeg har våknet nummen i ansiktet. Av uvelkomne insekter og kryp har jeg aldri opplevd å hatt noe verre enn små sukkermaur i huset...
 
Boka har et lettlest og godt språk, og jeg likte den godt.
Du finner boka hos:

cdon
adlibris
bokkilden
haugen bok

1 kommentar:

  1. Ja, det er en god bok som jeg også koste meg med. Den gir leseren en hovedperson man heier på fra godstolen.

    SvarSlett