onsdag 13. november 2013

Kråkejenta - Eriksson & Sundquist

 
 
Forlagets omtale - Front Forlag:
 
 
 
Hvor mye lidelse kan man utsette andre mennesker for, før man selv opphører med å være menneske, og blir et monster?
 
I Stockholm sitter kriminalbetjent Jeanette Kihlberg begravet i en forferdelig sak. Det dukker opp lik av ukjente gutter, ingen har sett noe, og ingen har meldt dem savnet. Det er få spor å gå etter, og i bakgrunnen spøker Jeanettes problemer på hjemmefronten.
 
Blant klientene til psykologen Sofia Zetterlund er det en tidligere barnesoldat fra Sierra Leone og en kvinne, Victoria Bergman, som har dype arr i sjelen etter å blitt utsatt for gjentagende vold og krenkelser i sin barndom.
 
Jeanette og Sofia får kontakt med hverandre da den tidligere barnesoldaten blir funnet drept, og politiets etterforskning fører dem til en av Sofias klienter. Men foruroligende nok er det snart klart, at ingenting er, som det ser ut til. Kråkejenta er en sterk psykologisk krim om, hva svik kan gjøre med mennesker.
 
Boken er den første i trilogien Victoria Bergmans svakhet.
 
 
 
*
 
 
 
Dette er rett og slett en ganske uhyggelig, og samtidig spennende bok.

Boka har to hovedpersoner, Jeanette som er kriminalbetjent og psykologen Sofia.

Jeanette etterforsker mordene på flere unge gutter som er dumpet ulike steder i Stockholm, saken er vanskelig, og hun opplever liten støtte fra sine overordnede. Samtidig sliter hun og kunstnermannen Åke, han har i alle år ventet forgjeves på å gjøre gjennombrudd med sine malerier - de siste 20 årene har han ikke lykkes, og det er Jeanette som forsørger familien.

Sofia driver en psykiatrisk klinikk hvor hun i hovedsak har pasienter av typen "utbrente toppledere og realitystjerner". I tillegg har hun noen pasienter med langt alvorligere lidelser, og i arbeidet med disse føler hun at hun virkelig kan gjøre en forskjell som betyr noe.
Sofia har også tidligere jobbet som hjelpearbeider for Unicef i Sierra Leone, og det er derfor hun blir spurt om å ta inn den tidligere barnesoldaten Samuel fra Sierra Leone som pasient. Når Samuel senere blir funnet drept møtes Jeanette og Sofia og et meget spesielt samarbeid starter.

I mellom kapitlene om Jeanette og Sofia møter vi Victoria Bergman - eller Kråkejenta, og jeg må bare si at detaljene fra hennes barndom er groteske og nesten ubehagelige å lese om. Likevel er disse delene med å skaper resten av handlingen.

Boka er godt skrevet og så spennende at jeg nesten ikke hadde tid til å legge den fra meg. Det er godt driv i handlingen og selv om jeg mistenkte både den ene og den andre underveis fikk jeg meg en skikkelig overraskelse etter hvert.
 
Kråkejenta er første bok i en trilogi, og derfor er den ikke avsluttende, og jeg antar - og håper - at bok 2 Hungerilden fortsetter der denne avslutter. Jeg er i hvert fall veldig spent på fortsettelsen, og kommer til å lese de 2 neste også.

Jeg gir Kråkejenta terningkast 5.
 


Du finner boka hos:
 
 
 
 
 


3 kommentarer:

 1. Enig! Kråkejenta er ei intens leseoppleving, og det same er Hungerilden. Grøssande og sterke bøker. Den tredje og siste har eg ikkje lest enno.

  SvarSlett
 2. Høres veldig spennende ut. Må ha meg en pause fra ekkelskap, for nå har jeg lest Lobotomisten og holder på med Heksedoktoren, også de to henger godt sammen. Kan det ikke bli mye med tre bøker med ondskap som hører sammen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kommer til å lese de to neste, men med godt mellomrom, så akkurat nå etter Kråkejenta kobler jeg helt ut alt som minner om krim og annet skummelt ved å lese Carole Matthews' "The Only Way Is Up. Liker å veksle mellom ulike sjangre, det gir veldig god variasjon synes jeg

   Slett