tirsdag 19. november 2013

Før jeg brenner ned - Gaute Heivoll

 
 
Forlagets omtale - fra Lydbokforlaget:
 
 
Søndag, 4. juni 1978. En pyroman går løs i Finsland, et stykke utenfor Kristiansand. I en hel måned har han herjet, og frykten stiger i den lille bygda. KRIPOS har sammen med det lokale politiet etablert base i den gamle kommunestyresalen. "Men dette er jo galskap," hvisker folk til hverandre. Pyromanen må tas, men sporene er få. Dagen etter vil det hele være over, men først etter den verste natten av dem alle.

Den samme søndagen blir det ført en gutt til døpefonten i Finsland kirke. Den gutten heter Gaute Heivoll. Og med denne forbindelsen som utgangspunkt rekonstruerer "Før jeg brenner ned" det som hendte våren 1978, og det som skulle vise seg å være en av norgeshistoriens mest omfattende og dramatiske pyromansaker. Hvem var mannen som tente på? Hvorfor gjorde han det? Og hva med gutten som ble døpt den dagen, og som hele sitt liv har levd med historien om brannene? Hva ble det av ham?
 
 
 
*
 
 
 
Dette er en sann historie og derfor synes jeg Even Rasmussen passet veldig godt som oppleser, siden han kommer fra Mandal, ikke langt unna Finsland som er bygda hvor pyromanen herjet i 1978. Han leser på dialekt, noe som gir historien ekstra troverdighet.
 
Allerede tidlig i boka får vi vite hvem som er pyromanen, dette ødelegger ikke handlingen videre, for vi får i stedet vite en god del om hvordan han var som barn, ungdom og ung voksen. Det var skremmende å lese hvordan han vekslet mellom sine ulike personligheter: Både som brannstifter og deretter som en av brannmannskapene.
 
Samtidig får vi høre historien til Gaute Heivoll selv, om familien hans og hvilke forventninger de hadde til han i oppveksten.
 
Gaute og pyromanen har noen likhetstrekk, selv om de ble født med 20 års mellomrom; de er begge enebarn, de var snille og flinke som barn, flinke på skolen og de opplevde begge at de skilte seg litt ut i forhold til de andre jevnaldrende i ungdomsårene.
 
Gaute opplevde i tillegg en stor sorg i begynnelsen av tjueårene, og noen av valgene han tar i denne perioden skal vise seg å påvirke resten av livet hans.
 
Handlingen hopper en del i tid, og handler i tillegg vekselvis om Gaute, pyromanen og andre som er sentrale for handlingen. Selv om jeg hørte denne som lydbok hadde jeg aldri problemer med å skille disse delene fra hverandre, og til sammen ga det en fin helhet.
 
Det eneste jeg fant litt forstyrrende var alle stedsnavnene som stadig ble listet opp så fort noen i handlingen var ute og gikk eller kjørte, men det kan like gjerne ha å gjøre med at jeg ikke er kjent i området som at det blir overflødig - Jeg velger å tro at hadde det vært steder på mitt hjemsted som hadde blitt ramset opp så hadde jeg ikke reagert på det i det heletatt...
 
Jeg likte boka, og jeg gir den en sterk 4'er.


 

Du finner boka hos:

lydbokforlaget
cdon (bok)
adlibris (lydbok)
bokkilden (lydbok)
 


6 kommentarer:

 1. Har lest litt forskjellige omtaler av denne boken. Selv har jeg bare lest den siste til Heivoll, en bok jeg likte veldig godt. Prøver meg gjerne på denne her også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har kun lest denne, og er veldig spent på den siste :)

   Slett
 2. Jeg synes dette var en utrolig sterk bok, en av mine favoritter. :) den siste av Heivoll syne sjeg også var veldig bra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har den siste stående på vent, og etter denne gleder jeg med enda mer til å lese den

   Slett
 3. Godt skrevet! Gaute Heivoll ble jeg oppmerksom på via Anita (over) og satte sporenstreks denne boken på leselisten :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) Er ikke så lenge siden jeg oppdaget bøkene til Heivoll heller, og nå er jeg glad for det :)

   Slett