lørdag 21. september 2013

Mors gaver - Cecilie Enger

 
 
Forlagets omtale - fra Gyldendal Forlag:
 
 
Da Cecilie Engers mor havner på sykehjem med Alzheimer, blir barndomshjemmet tømt i løpet av en helg. Under opprydningen finner Cecilie morens sirlig nedtegnede lister over samtlige av familiens julegaver gjennom fire tiår. Gaver gitt og gaver fått, til og fra mennesker med svært forskjellige liv. Med listene som utgangspunkt skriver Cecilie Enger sin egen families historie, fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag.
 
Samtidig fortelles en annen historie. I løpet av de to årene Cecilie Enger skriver Mors gaver, viskes morens hukommelse og personlighet gradvis ut. Denne romanen er en fortelling om gaver, erindring, og om lengselen etter å holde tiden fast.
 
 
 
*
 
 
Dette er en fin og rørende historie om Cecilie Engers mors julegavelister fra over 40 år tilbake i tid. I løpet av boka får vi høre om hva moren Ruth gav og hva hun og familien på 5 fikk til jul av familie og venner.
 
Mellom hver liste forteller Cecilie om hva som skjedde i årene mellom hver jul, og også lengre tilbake i tid da hun ved å lese disse listene kommer på hva gamle tanter, onkler og andre i familiens omgangskrets opplevde i løpet av sine liv.
 
Når det gjelder historiene om livene til disse som har gått bort for flere år siden ble jeg spesielt grepet av historien om tante Kaja og hennes opphold på Gaustad sinnssykehus, først i 1936, og deretter på midten av 50-tallet. På denne tiden var både elektrosjokk og lobotomi vanlige behandlingsformer... Og opplysningen om at ingen land i Europa benyttet seg av lobotomi i like stor grad som Norge skremte meg.
 
Delene fra nåtiden, hvor Ruth har flyttet på omsorgshjemmet gjør også inntrykk, Cecilie besøker henne så ofte hun kan, men hun kan aldri vite om moren vet hvem hun er når hun kommer. 
De fleste av oss har vel opplevd at noen som alltid har vært der - en av foreldrene, besteforeldrene, en tante, onkel eller nabo - gradvis eller plutselig har blitt dement eller ikke oppført seg som seg selv lengre, og det er like sørgelig hver gang det skjer.
 
Jeg tror at i denne boken kan nesten alle kjenne igjen en eller flere av de som er med - og sammenligne med noen i sitt eget liv, og det er vel nettopp det som gjør den så fin.
 
Jeg gir boka terningkast 4.
 
 

 
Du finner boka hos:
 
 

1 kommentar:

  1. Nydelig omtale! Denne boken skal jeg absolutt lese. Kjenner meg allerede igjen i dette med å ta vare på julegavelister - det har jeg gjort i snart femten år og syns det er både morsomt og praktisk :)

    SvarSlett